Macaronbryderier

January 10, 2010

I veckan har jag bakat macarons i parti och minut för att få till det perfekta receptet till den macaronkurs jag ska hålla på Medborgarskolan. Jag har gett upp på att göra receptet superenkelt med hjälp av mandelmassa, och istället börjat bunkra billigt mandelmjöl på en indisk mataffär i Vårberg. Har man ingen mandelkvarn och inte får tag på mandelmjöl går det även bra att mixa mandeln riktigt fint i matberedare.

Nu blir själva kakorna bra, men jag har svårt att förlikas med att fyllningen måste vara salvaliknande smörkräm för att det ska bli snyggt. Jag brukar göra en vit chokladtryffel med mixade bär, t.ex. hallon, svarta vinbär eller lingon, som blir god, men ändå i sötaste laget. Jag har provat göra en variant med cream cheese och en med bärkräm redd med maizena, och båda blev goda och snygga, men efter ett par timmar sugs krämen upp i kakan, och det är ju ett klart stilfel när det gäller macarons. Jämför den rosa kakan och den gröna på bilden, där den gröna är gjord med mintkräm med cream cheese som bas.

Så fort jag hinner lovar jag att lägga ut recept här på hemsidan.

Kursen äger inte rum förrän 10 april, så jag har gott om tid att experimentera, och om ett par veckor ska jag dessutom till Paris, och där lär det nog bli minst ett inspirationsbesök på Ladurée. Längtar!

10 Responses to “Macaronbryderier”

 1. Anne said

  Chokladtryffel eller smörkrämer tycker jag nog blir bäst ja. Missa inte Pierre Hermé i Paris, tycker att de är ännu bättre än Ladurées 🙂

 2. Emmas Kök said

  Vad roligt! Jag var i Frankrike hela hösten på utbyte så jag fick verkligen chans att prova massor med godsaker. Macarons måste jag prova att göra någon dag!

 3. miaohrn said

  Då ska jag verkligen se till att pipa förbi Pierre Hermé, Anne! Jag får ta på mig rejäla promenadskor för att hinna med allt gott.

 4. Julia said

  Älskar formuleringen “har man ingen mandelkvarn”. =)

 5. Maria said

  Härligt med macaronkurs, kul att det finns så specialiserade kurser på Medborgarskolan! Uppskattar massor att du förklarar så mycket kring ingredienserna, det gör det betydligt lättare att få en helhetsbild och gör att man nån gång kanske vågar ge sig på macaronbakning:-)

  När jag läste ditt inlägg häromdagen blev jag så frestad att besöka Ladurée (bara deras musik på sajten räckte) när det bär av till Paris senare i vår. Sen blev jag överrumplad och överförtjust när jag träffade min kompis igår och hon hade köpt en hel ask med macarons från just Ladurée till mig! Hon hade ingen aning om att jag ville besöka den butiken, men hon vet att jag älskar att baka. Härlig telepati. Svart vinbär, karamell/fudge, fikon, citron och hallon föll nog mig i smaken bäst än så länge men har ännu inte provat igenom hela boxen.

  Ha det bra i Paris!

 6. Anna-Maria said

  Mina blev platta som pannkakor när jag malde mandeln i matberedare. Vi ältade det där på ett matforum jag är med i och en av teorierna var att hackad mandel fäller ut fettet på ett annat sätt än “riven” mandel från kvarn. Har du några åsikter?

 7. Nathalie said

  Åh snälla lägg ut receptet! såg dig i förkväll idag, fantastiskt inspirerande!! har länge velat veta vad dessa småkakor heter men aldrig hittat! längtar till receptet kommer!

 8. miaohrn said

  Maria, vad kul med macaronerna från Ladurée, och tack för snäll feedback. På Medborgarskolan finns det fantastiskt specialiserade kurser, till och med en där man lär sig baka hundgodis : )

  Anna-Maria, jag börjar hålla med dig om den mixade mandeln, och skriver just på ett nytt inlägg om det hela. Kommer inom kort!

  Kul att du såg mig på Förkväll, Nathalie, jag lovar att lägga upp receptet snart.

 9. Jessica said

  Jag älskar dina böcker, Mia :). Och det säger jag inte för att ställa mig in. De är bakvänliga i en värld där alldeles för många bakböcker (och kokböcker) inte är det, eller korrbakade i vad som liknar ett hemmakök.
  Hursomhelst, jag ska lära mig att baka macaroner åt sambon. Vilka färgämnen har du använt?
  Vet du om man kan beställa mandelmjöl via nätet?

 10. Tatiana said

  Åh, vilka vackra kakor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: