Äntligen semledags!

January 4, 2010

Till alla “jag-äter-bara-semlor-på-fettisdagen”-traditionalisters stora fasa kan jag rapportera att de flesta konditorier nu börjat sälja semlor. Hurra! Själv tycker jag egentligen att man borde värna om fettisdagen och inte luckra upp traditionen alltför mycket, men semlor är ju så gott, så jag kan inte hålla mig. Missa dock inte att ringa in tisdag 16 februari i almanackan.

Under en sväng på Södermalm i Stockholm i lördags såg jag semlor på både Munkens och Chic Konditori. Chic måste ha stans snyggaste kafénamn, och Munkens specialiserar sig på snusktårtor som de själva kallar det. Tårtor i form av rumpor och pattar känns lite väl buskis för min smak, men lite roligt är det ju ändå, och behöver ni någon gång en vågad tårta vet ni vart ni ska gå. Vill ni kolla in skumma tårtor kan jag dessutom rekommendera roliga bloggen Cake Wrecks. Den konstigaste tårtan jag själv har gjort var i form av en sockiplast.

Bilden har underbara Ulrika Pousette fotat.

8 Responses to “Äntligen semledags!”

 1. LiseLotte said

  Ny på din sida som jag tycker mycket om.
  Är det verkligen OK att äta dessa nu.
  Man kanske äta alternativen nu. Choklad och sylt och allt vad det är. Sedan tar man originalet den 16/2 😉

  LiseLotte

 2. Ellen said

  På Munken köpte jag i somras en vaniljbulle som var något av det äckligaste jag har smakat. Bullen i sig var torr och smaklös, och fyllningen var klumpig och smakade som en blandning av ägg och gammal (färsk)ost. Riktigt rysligt. Sedan dess skulle jag inte komma på tanken att köpa något hos Munken. Men det kanske bara var otur? Brukar de vara ok annars?

 3. Maria said

  Fina semlor! Och det där med lustiga bakverk är kul, finns en creepy tårta i form av en T-benstek http://www.flickr.com/photos/debbiedoescakesnet/3857076108/ och ett annat gäng här http://www.yesbutnobutyes.com/archives/2008/06/12_cakes_that_l.html
  Mycket, mycket skumt.

 4. Örjan said

  Med anledning av Ellens kommentar, och utan att ha besökt bageriet.
  Så brett sortiment!!
  Undran?
  Hur mycket äkta, och hur mycket halvfabrikat?

 5. miaohrn said

  Vilka fantastiska kött-tårtor, Maria! Hahaha.

  Ellen och Örjan, ni kan nog ha rätt, jag har inte ätit något från Munken på många år, så jag ska inte döma dem, men kan tänka mig att de kanske kompromissar med kvalitén då och då.

  Bra idé, Liselott, hugg in på alternativen så länge!

 6. ulla said

  Vilken superidé med choklad i semlan för oss mandelallergiker. Har testat vaniljkräm innan men det blir lätt lite mastigt. Är det någon speciell chokladkräm du rekommenderar?

 7. miaohrn said

  Javisst, Ulla, det är bra att använda choklad istället för mandel. Om du vill kan du helt enkelt blanda inkråmet med finhackad choklad och en skvätt mjölk för att få en tjock smet. Du skulle även kunna blanda ner riven kokos eller göra en ganska lös chokladtryffelsmet som du blandar med inkråmet. Om det finns någon nöt eller frö du inte är allergisk mot kanske du kan prova det, t.ex. jordnötter, pinjenötter eller rostade solrosfrön. Jag kan tänka mig att amaretto kan ge upphov till allergiska reaktioner, men är du inte superallergisk kanske det kan vara värt att prova att blanda ner en liten skvätt för att få mandelsmak. Lycka till!

 8. […] 16 februari. Men precis som vanligt finns semlorna redan överallt: i bagerier, i mataffärer och i bloggvärlden. Själv har jag aldrig varit särskilt semmeltokig (då jag inte är överdrivet förtjust i vare […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: