Bästa tipsen inför julbaket

December 2, 2009

Jul verkar vara den högtid då många som inte bakar i vanliga fall gärna passar på. I förening med stress och press slutar det ibland med tårar och tandagnissel, så för att undvika sånt har jag här samlat lite tips och trix för att göra bakningen lyckad och behaglig.

Saftiga och smakrika lussebullar får du genom att inte överdosera på mjölet. Jag vet att det är jobbigt med en kletig deg, men försök hålla den så lös du vågar. Knåda degen ordentligt och låt den jäsa länge och väl. Vill du kan du till och med kalljäsa degen i kylen över natten och sedan låta den bli rumstempererad under några timmar innan du bakar ut den. Vill du ha extra goda lussebullar kan du fylla dem och forma dem som kanelbullar istället för att göra de vanliga kusarna. Goda fyllningar är riven mandelmassa eller äpple, russin, torkade tranbär, hackade nötter och vit choklad. Och massor av smör, socker och kanel!

Istället för att foga ihop pepparkakshuset med hett och klibbigt socker är det mycket lättare att använda block. Block är den sortens choklad som inte får heta choklad eftersom den innehåller för lite kakaosmör och för mycket härdat vegetabiliskt fett av annat slag. Inte särskilt gott eller nyttigt alltså, men som fogmassa till pepparkakshus passar det perfekt eftersom det stelnar snabbt och inte är lika brännhett som socker.

Småkakor går utmärkt att baka i god tid och frysa in, och tinar på bara några minuter i rumstemperatur. I princip alla kakor och bakverk kan frysas in, men eventuell glasyr bör strykas på efter upptiningen.

Köpt pepparkaksdeg är praktiskt och gott, men att göra egen är inte så svårt som många tror. Kolla upp recept i en pålitlig kokbok och gör gärna degen dagen innan kakorna ska bakas. För att slippa kavla och stansa massor av kakor brukar min mormor forma degen till en ganska platt rulle och hyvla tunna kakor med en osthyvel. Och så har hon alltid mer smör än vad som står i receptet så att de flyter ut lite och blir tunna och frasiga.

Ordna ett kakbytarkalas! Som ett knytkalas, fast med sötsaker istället, och så tar man med sig de andra gästernas kakor hem. På så sätt kan du fylla skafferiet med massor av olika kakor fast  du bara behövde baka en sort själv.

Undvik att göra mintkyssar. Det cirkulerar så många dåliga recept att det är lika bra att låta bli. Jag har laborerat fram ett recept som funkar, men det är lite trixigt, så jag gör det bara på kurs så att jag kan vara med och visa.

Enklaste julgodiset gör du genom att smälta 150 g mörk choklad i mikron eller över vattenbad. Rör ner ett par nävar krispiga flingor, typ Start, och lite russin. Klicka ut i små högar på en bricka klädd med smörgås- eller bakplåtspapper och ställ i kylen fram till serveringen. Supersnabbt och underbart gott! Som variation kan du smaksätta med rivet apelsinskal eller röra ner nötter, torkade fikon, korinter, krossade pepparkakor eller mandelmassa.

3 Responses to “Bästa tipsen inför julbaket”

 1. Lina said

  Älskade du! Vilka fina tips för en stressad godisgris!
  Det där med at byta kakor är ju genialt, inte minst för att man helt enkelt TRÖTTNAR på sina 350 st halvbrända kanelkakor/peppishjärtan/chokladdoppade mandelmassekulor…
  Toppen!
  🙂

 2. Maggie said

  Åh snälla snälla snälla, berätta mintkyssreceptet. Jag har aldrig lyckats.

 3. Bra tips. Tackar man för! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: