Fikafrossa

November 1, 2009

Helgen har ägnats åt frenetiskt fikande och uteätande och inleddes grandiost med Östgötakällarens gigantiska fläsklägg. Perfekt en ruggig allhelgonahelg och som vanligt enormt mättande och gott tillsammans med knödel och surkål. Be om doggy bag så har du middag för resten av veckan också.

Den som råkar befinna sig i närheten, men utan att vara lika vrålhungrig kan istället slinka in på nyöppnade Nytorget – urban deli. Urban deli är minisaluhall, bar, restaurang, frukostställe, lunchhak och kafé i en enda salig blandning. Charktallriken tillsammans med ett glas rött kan få ordning på vilken kväll som helst.  

Bakery and spice 015

Lyxigt frukt- och nötbröd från Bakery and Spice

Kaffeverket på St Eriksgatan 88 öppnade redan i våras om jag inte minns fel, men först i lördags lyckades jag pricka in ett premiärbesök. Glatt konstaterade jag att Kaffeverket har det mesta jag önskar mig hos ett fik, roliga kakor, goda grillade mackor, små franska yoghurtar, schysst kaffe från Da Matteo och trevlig personal.  Dessutom har de exemplariska grannar; Vasastans ost på ena sidan och Bakery and Spice på andra. Kaféets bullar kommer från den sistnämnda grannen och smakar gudomligt. 

Innan vi hamnade på Kaffeverket kikade vi in på Classic Tea Room som var fullbokat men såg brittiskt gulligt ut med bordsservering, vita dukar och tårtfat i våningar. Här kan man även köpa med sig delikatesser som clotted cream, lemon curd och marmelader. På Xoko hejade vi på bagaren Erik Olofsson som satt och pustade ut efter den hektiska sommaren på Rute och smidde nya planer.

Dagens fikande skedde på Pappas Deli på Lilla Essingen. Jag gillar Pappas, men just idag kändes det mer dyrt än prisvärt, och lite som att de håller på att tappa gnistan. Kom igen, Pappas, dags att rycka upp er och åka på kick off!

Förlåt kära utomsocknes läsare, hoppas ni inte känner er exkluderade av alla stockholmstips.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: