Greppvänlig stenfrukt

July 27, 2009

Ischia 032

Svenska bär i all ära, men persikor och nektariner är ändå bland det bästa med sommaren. Om jag har turen att vara i Sydeuropa brukar jag alltid hålla ögonen öppna efter platta, vita persikor. Förutom att de är minst lika goda som vanliga persikor gör även det praktiska formatet att man kan äta dem på ett stilfullt sätt utan att slabba ner hela ansiktet. Om jag inte har helt fel betyder pesche tabacchiere snusdosepersikor, en mycket träffande benämning. På Sandins frukt i Hötorgshallen i Stockholm brukar man kunna hitta både vita persikor och platta persikor, men förra veckan kostade de platta 20 kronor styck, vilket kanske ändå inte är helt prisvärt. 

Nektariner och persikor har ju en tendens att plötsligt mogna och därefter mögla på ett ögonblick, så köper du ett plasttråg med frukt är ett enkelt men fiffigt husmorstips att stoppa hälften i kylen. Ta ut allteftersom och låt dem mogna. Frukterna är inte bara goda att äta rakt av eller till dessert, strössla gärna rejäla bitar över en matig sallad tillsammans med parmaskinka och mozarella.

Ischia 003

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: