Godaste glassen i Rom

July 13, 2009

Ischia 639

Att hitta glass i Rom är inte svårt, var tredje meter ligger en glassbar med berg av rikligt dekorerad glass, men vi blev ändå förvånade när vi några kvarter från Pantheon gick in på den minst publikfriande glassbaren, San Crispino och upptäckte att det var en av Roms bästa. Här doldes glassen i skyddande rostfria kärl istället för att lassas upp i frestande drivor, strutarna lyste med sin frånvaro (San Crispino vill inte ha tillsatser i sina glassar och säljer därför bara glass i bägare. Varför förstår jag inte riktigt, man borde väl kunna göra tillsatsfria strutar) och glassen kom i ganska enkla smaker som citron, choklad, hallon och pistage. Men vilken glass! Ganska många glasstillverkare kränger glass som smaker helt okej, den är söt och kall och konsumenterna blir ganska nöjda. Men tänker man efter så känner man att glassen egentligen inte smakar så mycket, och sällan smakar den det den utger sig för att göra. På San Crispino smakade hallonglassen som att bären just plockats från busken, pistageglassen var ärligt brungrön istället för onaturligt neongrön, och persikoglassen smakade, just det, persika.

Få inte för dig att hoppa direkt på flyget och åka raka vägen till Rom, det är egentligen lite för svettigt för att vara en njutbar stad att vistas i så här års. Vänta till hösten eller nästa vår, och passa istället på att besöka till exempel Skillinge glassbar på Österlen, da Aldo i Skanör eller Kungsholmens glassfabrik i Stockholm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: