Lilla smulpajskolan

June 23, 2009

Rosenhill 089

Jag har många favoriter när det gäller kakor, men just nu är det rabarberpaj som ligger på toppen. Så himla gott! Jag har snart ätit det varenda dag i en vecka på raken, och jag får bara inte nog. Smulpaj är ju bland det enklaste man kan göra, men vill man vara extra nördig och göra det svårt för sig själv kan man följa mina 7 steg till den ultimata smulpajen:

• Använd kylskåpskallt, normalsaltat smör, inte smält, för att få spröda och goda pajsmulor. Skär smöret i små bitar och finfördela det i mjölet med fingertopparna. Tillsätt därefter sockret och arbeta degen tills lite större klumpar börjar bildas. Förvara gärna smuldegen i kylen en stund innan pajen gräddas. Du kan även köra ihop degen snabbt i en matberedare.
• Använd inte för mycket frukt i förhållande till mängden pajsmulor, pajdegen är ju godast! Lägg ett lager smulor även under frukten, inte bara på toppen.
• Oftast sjunker frukten ihop ganska mycket under gräddningen, så vill du att pajen ska gå ända upp till pajformens kant efter gräddningen och se snyggt generös ut bör du använda en ganska liten form och fylla den med en rejäl hög pajsmulor en bra bit ovanför formens kant.
• Grädda inte pajen på för hög temperatur, 175 grader räcker bra. Grädda ganska långt ner i ugnen så att även botten blir lite krispig. Ha tålamod och grädda pajen ganska länge tills frukten är mjuk och genombakad, och pajsmulorna är krispiga och gyllenbruna. När frukten börjar bubbla är det ett tecken på att pajen snart är klar. Portionspajer brukar ta cirka 30 minuter och större pajer tar cirka 45-50 minuter.
• Variera fyllningen allt efter smak och säsong och hitta på nya kombinationer. Nästan alla bär och frukter funkar bra, men en del, t.ex. jordgubbar, vätskar sig lite mer än andra. Blanda då frukten med 1- 2 tsk potatismjöl som binder vätskan. Syrliga bär och frukter, som t.ex. rabarber kan behöva lite extra socker, men ofta räcker den sockermängd som finns i smuldegen.
• Variera gärna smuldegen genom att tillsätta kryddor, choklad, nötter, citrusskal eller använda råsocker eller muscovadosocker istället för strösocker. Prova också med grövre mjöl, gryn och frön.
• Servera med massor av vaniljglass- eller sås!

2 Responses to “Lilla smulpajskolan”

 1. Örjan said

  Kompetering tips.
  Om vätskande bär, bottna med socker blandat med potatismjöl en ovan.
  Men ovanpå använd bara rent socker.
  (Evpotatismjöl lämnar vita synliga rester, till nackedel för utseendet)

 2. Åsa said

  Sonen som inte bara gör praliner tipsar (efter att ha gått kurs hos Hedh) om att köra degen i potatispressen innan man lägger på den – ska ge fina och jämna smulor!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: